Building designs get the green light

A PLANNING application to alter the design and layout of four proposed new houses in Bishop Wilton has been approved.

Plans to build the houses, along with the conversion of existing buildings into six houses, were given the green light in 2010.

The latest application seeks to amend the design of the four properties, to be built on the south side of Main Street in the village, by making them more in keeping with the surrounding barn conversions.

The applicant also wants to change the access road to include a turning head and move the position of the houses to ensure the turning head is large enough to accommodate refuse and emergency services vehicles.

Members of the Western Area Planning Sub-committee agreed with comments made by the planning officer who said: “This application seeks to amend the design and layout, and it is considered that the proposed design as amended is acceptable to be in keeping with the conservation area and listed buildings on the site, and the layout is acceptable and would not impact on highway safety or residential amenity.”

Changes to the design of the four houses include installing large glazed openings at ground floor level and the window arrangement at first floor level.

The application was strongly opposed by Bishop Wilton Parish Council which said one of the new houses would be too close to the boundary and the whole site would be too close to the road. It also argues that the garages to be built with the houses are too close to existing buildings.

In addition, the parish council claims the revised plans include fewer parking spaces which might lead to congestion of on street parking.

East Riding Council received no comments from villagers.

The application, made by the Halifax Estate, has been approved subject to a number of conditions. These include the applicant submitting details of materials to be used for the external surfaces of the development.

The applicant must also wait to build the four new houses until Main Street has been widened opposite the proposed junction and an existing path has been extended to link to the junction.