Anger over estate’s steel ‘prison’ fence

Broadmanor
Broadmanor

STEEL fencing stretching over 1,000 feet is to be built along the boundary of a Pocklington estate, but angry residents say it will make the area look like a prison.

Preparations are underway to build the 6ft 6ins galvanised structure to the back of homes on Broadmanor to separate the boundaries between the land and the built-up area.

The fence will be similar to the pallisade-style perimeter built at Primrose Wood to keep people out, and will run from Albright Close, along a section of Lord Drive to Nicholson Court.

East Riding Council have requested David Wilson Homes, who built the estate, to erect the fencing to prevent residents having access to the land from their back gardens.

Some are not objecting to it being built, but have expressed anger at the materials chosen.

Bridget Denby, who lives on Albright Close, contacted the Post, saying: “With it being totally metal, it will just look awful. There was no consultation with us at all. The first I heard of it was from a letter from East Riding Council.

“I am not against the fence being erected but strongly object to it being constructed from metal.

“The appearance of the fence will destroy the suburban, leafy appearance of Pocklington as you approach it along The Balk.

“I’m really concerned, it puts across a really negative image of Pocklington- instead of it looking like a nice town, it will look like an inner city council estate or a prison. It will look hideous.

“A wooden fence would be far more ecological than aluminium and again fit in with the landscape. The existing hedge would not cover a metal fence particularly during the autumn and winter period.

“I feel very strongly about this matter and I also feel very let down by the council that they did not have the courtesy to consult with the residents before the decision had been made.”

Another resident, whose home backs on to the land on Nicholson Court, said he was one of a number of people upset by the decision to build a steel fence.

The man, who did not want to be named, said many of those whose homes back onto the land would access the land to simply tidy it up.

He said: “It’s just ridiculous. My main concern is why does it need to be two metres high? We think that the council won’t maintain the land either, it will simply overgrow.

“We moved in 2002 and I have seen council workers there once in that whole time. The grass and nettles can get up to about four feet.”

David Wilson Homes, which is now owned by Barrett, completed the estate in 2002 with the idea that East Riding Council would adopt the area, known as the tree matrix, that divides the agricultural land and the housing development.

However, they are yet to commit to the adoption and insist that the fence be built before taking it on. David Wilson Homes will foot the bill for building and maintaining it.

When asked for a response, a spokesman for David Wilson Homes said that East Riding Council had not originally requested that the fence be built, but felt it was now needed.

They said: “A number of residents over the years have created their own pedestrian access through the fence and adjacent hedge and sought to claim ownership of sections of the tree matrix by maintaining the land.

“We wrote to the respective residents asking that they remove each access. The majority did not do so. East Riding Council maintained that the only solution was then to prevent access by the construction of a two-metre high steel palisade fence.

David Wilson Homes insist they have kept residents informed on the discussions with East Riding Council, and claim the fence will eventually be masked by the hedge next to where it will be built.